Patrycja Kłysz - Gabinet dietetyczny

Przepisy

DOMOWE ŻELKI

Przygotowanie żelków – niezbędne przedmioty

Na bazie agar agar – wegańskie

Żelki ze świeżo wyciaskanego soku z ciemnych winogron z agar agar

Na sokach

Składniki:

Przygotowanie:

Zagotowujemy sok, zdejmujemy z ognia, dodajemy agar agar, dokładnie mieszamy, stawiamy na gazie i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Napełniamy wcześniej lekko natłuszczone olejem foremki do lodu, chłodzimy w lodówce kilka godzin.  Gotowe!

Na mlekach roślinnych:

Składniki:

Przygotowanie:

Zagotowujemy mleko ze słodzidłem, zdejmujemy z ognia, dodajemy agar agar, dokładnie mieszamy, stawiamy na gazie i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Napełniamy wcześniej lekko natłuszczone olejem foremki do lodu, chłodzimy w lodówce kilka godzin.  Gotowe!

Na bazie żelatyny

Żelki ze świeżo wyciskanego soku z ciemnych winogron z aronią

Na sokach

Składniki:

Przygotowanie:

Zagotowujemy sok, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Napełniamy wcześniej lekko natłuszczone olejem foremki do lodu, chłodzimy w lodówce kilka godzin/ noc.  Można do środka foremek dodawać świeże ulubione owoce. Gotowe!

Na mlekach roślinnych:

Składniki:

Przygotowanie:

Zagotowujemy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Napełniamy wcześniej lekko natłuszczone olejem foremki do lodu, chłodzimy w lodówce kilka godzin/ noc.  Gotowe!

Na bazie suszonych owoców

Składniki:

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę, do 100ml dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, pozostałą wodą zalewamy suszone owoce, odstawiamy do napęcznienia i blendujemy. Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą z owoców. Napełniamy wcześniej lekko natłuszczone olejem foremki do lodu, chłodzimy w lodówce kilka godzin.  Gotowe!

 

Wprowadzanie strączków do diety osób nadwrażliwych.

Najmniejsze dolegliwości (wzdęcia) powodują (w rosnącej kolejności – odpowiedź organizmu u każdej osoby może być nieco inna): zielony groszek, czerwona soczewica, brązowa, zielona, czarna, fasola mung, ciecierzyca, fasola, bób, groch, soja.

Gotowanie pozwalające zmniejszyć działanie substancji antyodżywczych w strączkach:

Wszystkie strączki poza zielonym groszkiem i czerwoną soczewicą moczymy przez 12h (miękka woda ze szczyptą sody oczyszczonej), zmieniając wodę 1-2 krotnie.

Osączamy strączki, zalewamy świeżą wodą (1 porcja strączków : 2-3 porcje wody), solimy pod koniec gotowania, dodajemy kawałek glonów kombu lub nori (np. 1/4 arkusza do sushi), doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do miękkości wyciągając po ok 10 min glony. Gotowe „fasolki” osączamy i wykorzystujemy lub gorące razem z zalewą umieszczamy w słoikach i odstawiamy do ostygnięcia, przechowujemy w lodówce do 14 dni (wieczko słoika winno „strzelić”).

Mrożony zielony groszek gotujemy wrzucając na wrzątek i gotując do miękkości bez pokrywki w osolonej wodzie, po osączeniu hartujemy w zimnej wodzie dla zachowania koloru.

Czerwoną soczewicę zalewamy świeżą wodą (1 porcja strączków : 2 porcje wody), solimy pod koniec gotowania, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok 10 min, zdejmujemy z ognia przykrywamy i zostawiamy do wchłonięcia płynu i wykorzystujemy do potraw.

Hummus klasyczny – baza:

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotowaną cieciorkę osączyć i przesypać do blendera, dodać tahinę, sól, olej/ oliwę, sok z cytryny i czosnek. Wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Do masy dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucierać hummus przez następne 2-3 minuty lub do uzyskania idealnie jasnej i gładkiej konsystencji kremu. Przełożyć hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami – np. posiekana pietruszka, kolendra, bazylia, etc lub wykorzystać jako bazę na hummusy smakowe.

 

Hummus pomidorowy:

Składniki:

Przygotowanie:

Ucierać klasyczny hummus w blenderze dodać pozostałe składniki, następnie blendować przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zmieni się w gładki krem. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami, świeże oregano/ bazylia/ pestki słonecznika.

 

Hummus paprykowy:

Składniki:

Przygotowanie:

Ucierać klasyczny hummus w blenderze dodać pozostałe składniki, następnie blendować przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zmieni się w gładki krem. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami, np. papryka słodka w proszku.

 

Hummus buraczkowy:

Składniki:

Przygotowanie:

Ucierać klasyczny hummus w blenderze dodać pozostałe składniki, następnie blendować przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zmieni się w gładki krem. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami, np. koperek

 

Hummus curry:

Składniki:

Przygotowanie:

Ucierać klasyczny hummus w blenderze dodać pozostałe składniki, następnie blendować przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zmieni się w gładki krem. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami, np. pestki dyni, nasiona sezamu.

 

Hummus czosnkowy:

Składniki:

Przygotowanie:

Ucierać klasyczny hummus w blenderze dodać pozostałe składniki, następnie blendować przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zmieni się w gładki krem. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami.

 

Hummus zielony:

Składniki:

Przygotowanie:

Ucierać klasyczny hummus w blenderze dodać pozostałe składniki, następnie blendować przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zmieni się w gładki krem. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami, np. pestki dyni.

 

Hummus na słodko

Składniki:

Pasta z daktyli:

Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem. Po ostygnięciu blendujemy razem z wodą na pastę konsystencji śmietany, przechowujemy w lodówce, używamy do słodzenia jak miodu.

Przygotowanie:

Ucierać klasyczny hummus w blenderze dodać pozostałe składniki, następnie blendować przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i całość zmieni się w gładki krem. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami, np. orzechy włoskie/ nerkowce.

 

Sałatka z kiełkami

1

Składniki:

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, zioła siekamy, łączymy z kiełkami, osobno mieszamy olej, sok, przyprawy, polewamy warzywa sosem i posypujemy ostropestem, dokładnie mieszamy.

 

Rosołek warzywny z pomidorami jarmużem i soczewicą

0

Składniki:

Przygotowanie:

Gotujemy bulion, odcedzamy (warzywa można wykorzystać do pasztetu warzywnego), dodajemy pozostałe oczyszczone warzywa, ugotowaną wcześniej soczewicę i przyprawy, gotujemy do miękkości – warzywa mają być jędrne.

 

Pasztet z sorgo

2

Przygotowanie:

Sorgo moczymy przez noc, gotujemy bez dodatku soli do miękkości ok 45min. Na oleju kokosowym dusimy pokrojone pozostałe warzywa aż będą miękkie. Blendujemy (nie na gładką masę) warzywa z sorgo, dodajemy jajko, przyprawy, mielony ostropest, mleko kokosowe, wykładamy do natłuszczonej i wyłożonej papiterem do pieczenia formy. Pieczemy 50 min w 180oC

 

Owsianka z figą i konopiami

3

Składniki:

Przygotowanie:

Płatki zalewamy wrzątkiem, po napęcznieniu dodajemy pozostałe składniki (ciepłe mleko roślinne)

 

Płatki quinoa z pomidorami suszonymi i konopiami

4

Składniki:

Przygotowanie:

Płatki zalewamy wrzątkiem, po napęcznieniu dodajemy pozostałe składniki (ciepłe mleko roślinne)

 

Budyń z amarantusa

5

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy słodzidło, wlewamy stopniowo rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę z amarantusa, intensywnie mieszamy i gotujemy 2-3 min, podajemy z suszonymi owocami.

 

Indyk w mielonych migdałach

6

Składniki:

Przygotowanie:

Na oleju szklimy cebulę i czosnek, indyka kroimy i obtaczamy w orzechach, dusimy na patelni z cebulą, po 5 min dodajemy pozostałe składniki. Dusimy do miękkości

 

Kurczak w mielonych orzechach

7

Składniki:

Przygotowanie:

Na oleju szklimy cebulę i czosnek, kurczaka kroimy i obtaczamy w orzechach, dusimy na patelni z cebulą, po 5 min dodajemy pozostałe składniki, poza sałatą dodaną na sam koniec aby zachowała chrupkość. Dusimy do miękkości

 

Kluski cieciorkowo-jaglane w pomidorach

8

Składniki:

Przygotowanie:

Cieciorkę blendujemy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, formujemy kuleczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na wrzątek i gotujemy 2-3 min od wypłynięcie. Na oleju szklimy cebulę z czosnkiem i przyprawami, zalewamy passatą, dusimy i blendujemy na sos. Do sosu dodajemy ugotowane kluseczki.

 

Duszone warzywa z makaronem z nori

9

Składniki:

Przygotowanie:

Na oleju dusimy pieczarki, dodajemy po 3 min pozostałe warzywa i przyprawy, dusimy do miękkości, doprawiamy, posypujemy pociętymi nożyczkami w paski arkuszami nori.

 

Pudding chia z pomidorami i bazylią

10

Składniki:

Przygotowanie:

Chia zalewamy letnim mlekiem, po ostygnięciu doprawiamy i wstawiamy na noc do lodówki. Dodajemy pomidorki i bazylię

 

Zupa z soczewicy z pomidorami

11

Składniki:

Przygotowanie:

Dusimy na oleju kokosowym cebulę, czosnek, zalewamy bulionem i dodajemy soczewicę. Kiedy strączki będą al. dente dodajemy pozostałe składniki, dusimy do miękkości, podajemy posypane sezamem

 

Zielony koktajl

12

Składnik 2 porcjei:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy

 

Zupa z pomidorów

13

Składniki:

Przygotowanie:

Dusimy na oleju kokosowym cebulę, czosnek, zalewamy bulionem i dodajemy pozostałe składniki, dusimy , blendujemy i posypujemy mielonymi pestkami dyni, mieszamy.

 

Fasolka z pesto

14

Składniki na 3 porcje:

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy na parze. Pozostałe składniki blendujemy i dodajemy do ugotowanej fasolki, dokładnie mieszamy.

 

Zupa krem z buraków

15

Składniki:

* Mielona mieszanka do barszczu: blendujemy suszone zioła: liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, kolendrę-ziarna

Przygotowanie:

Obieramy warzywa, kroimy w równe cząstki, nacieramy olejem i pieczemy w 180oC do miękkości. W garnku dusimy cebulę z czosnkiem, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, upieczone warzywa, chwilę gotujemy, blendujemy i podajemy ze śmietanką kokosową

 

 

 

 

 

 


Dane kontaktowe

Dietetyk Patrycja Kłysz

Telefon609 249 626
E-mailpatrycjaklysz@wp.pl
Blogdietetykawpraktyce.blogspot.com

Napisz do mnie